Diety
Żywność nie tylko odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, ale także w przyswajalności leków. Często się zdarza, że przyjmowane dawki farmaceutyków są za niskie i nie wykazują pożądanych efektów. Może problemem nie jest sama dawka, a żywność, z którą ten lek przyjmujemy?
WięcejSól jest jednym z głównych czynników dietetycznych, które przyczyniają się do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Według zaleceń powinniśmy zamienić sól na przyprawy, które zdecydowanie (w porównaniu z solą kuchenną) poprawiają smak potrawy. Na rynku obok przypraw mamy mieszanki przyprawowe, które są kompozycją kilku przypraw, jednak mogą mieć w swoim składzie sól.
WięcejOstatnimi laty dosyć głośna zaraz obok diety śródziemnomorskiej jest dieta DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension). Na czym polega ta „dieta cud” i co przemawia za jej sukcesem? Zachęcamy do lektury!
WięcejTłuszcze w organizmie człowieka odgrywają bardzo ważną rolę. Stanowią składnik budulcowy, są głównym źródłem energii oraz rozpuszczalnikiem dla biologicznie ważnych związków rozpuszczalnych w tłuszczach, na przykład witamin A, D, E i K. Który rodzaj tłuszczu jest lepszy?
WięcejZmiana nawyków żywieniowych odgrywa zasadniczą rolę w zapobieganiu oraz leczeniu łagodnej i umiarkowanej hipercholesterolemii czy dyslipidemii aterogennej. Występujące w diecie składniki odżywcze w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną mają wpływ na zmniejszenie m.in. stężenia triglicerydów, LDL (tzw. ”zły cholesterol”) we krwi oraz utraty nadmiernej masy ciała.
WięcejZmiana stylu życia (odżywianie, aktywność fizyczna) przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego oraz zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Zachęcamy do zapoznana się z zaleceniami żywieniowymi, które są swoistym kierunkowskazem do zmian na lepsze
Więcej