Sól w mieszankach przyprawowych

Data publikacji: 22 Maj 2019
   
   

Sól jest jednym z głównych czynników dietetycznych, które przyczyniają się do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Zaleca się, aby dzienny poziom jej spożycia nie przekraczał 5 g (ok. 1 łyżeczka).

Sól możemy znaleźć niemal w każdym produkcie — nawet w przyprawach, a raczej w mieszankach przyprawowych.

Zgodnie z Polską Normą mieszankami przyprawowymi określamy produkty otrzymane przez wymieszanie wysuszonych, rozdrobnionych lub całych surowców (np. kory, liście, owoce) przeznaczonych do poprawienia smaku, zapachu i wyglądu potraw.

Na rynku dostępne są dwa rodzaje mieszanek przyprawowych:

  • – mieszanki złożone z ziół, np. zioła prowansalskie — mogą być dedykowane do konkretnych potraw;
  • – mieszanki złożone z roślin i substancji dodatkowych (m.in. sól)
   

Czytajmy składy, ponieważ niektóre z dostępnych mieszanek mogą zawierać nawet 47% zalecanej dziennej dawki soli!



Partner serwisu:

Patron medialny: