Sól w mieszankach przyprawowych
Data publikacji:
22 Maj 2019
Sól jest jednym z głównych czynników dietetycznych, które przyczyniają się do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Zaleca się, aby dzienny poziom jej spożycia nie przekraczał 5 g (ok. 1 łyżeczka).
Sól możemy znaleźć niemal w każdym produkcie — nawet w przyprawach, a raczej w mieszankach przyprawowych.
Zgodnie z Polską Normą mieszankami przyprawowymi określamy produkty otrzymane przez wymieszanie wysuszonych, rozdrobnionych lub całych surowców (np. kory, liście, owoce) przeznaczonych do poprawienia smaku, zapachu i wyglądu potraw.
Na rynku dostępne są dwa rodzaje mieszanek przyprawowych:
- – mieszanki złożone z ziół, np. zioła prowansalskie — mogą być dedykowane do konkretnych potraw;
- – mieszanki złożone z roślin i substancji dodatkowych (m.in. sól)
Czytajmy składy, ponieważ niektóre z dostępnych mieszanek mogą zawierać nawet 47% zalecanej dziennej dawki soli!