Interakcje żywności z lekami

Data publikacji: 31 Maj 2019
Grejfrut
   
   

Żywność nie tylko odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, ale także w przyswajalności leków. Często się zdarza, że przyjmowane dawki farmaceutyków są za niskie i nie wykazują pożądanych efektów. Może problemem nie jest sama dawka, a żywność, z którą ten lek przyjmujemy?

Przy przyjmowaniu leków hipotensyjnych (których zadaniem jest obniżenie ciśnienia tętniczego) należy pamiętać o tym, aby:

  • – nie popijać leku sokiem grejpfrutowym oraz nie spożywać tego owocu w czasie przyjmowania leku — grejpfrut upośledza wchłanianie leku, przez co stężenie farmaceutyku we krwi wzrasta (działanie toksyczne);
  • – nie łączyć leku z pomelo, limonką — owoce te powodują taką samą sytuację, jak opisana wyżej.
   

Stosowanie korzenia lukrecji w codziennej diecie przy towarzyszącym nadciśnieniu może skutkować obrzękami oraz wzrostem ciśnienia tętniczego. Potrawy zawierające ekstrakt z korzenia lukrecji, między innymi:

  • – chleb z lukrecją i orzechami,
  • – gnocchi z lukrecjową posypką,
  • – sernik, ciastka z lukrecją,
  • – cukierki lukrecjowe,
  • – nalewka z korzenia lukrecji,
  • – napoje na bazie lukrecji,
  •    

mogą przyczyniać się do zmniejszenia skuteczności leków hipotensyjnych.



Partner serwisu:

Patron medialny: