Drugie oblicze tłuszczu - kwasy omega 3 i 6.
Kwasy omega 3 i omega 6
Tłuszcze w organizmie człowieka odgrywają bardzo ważną rolę. Stanowią składnik budulcowy, są głównym źródłem energii oraz rozpuszczalnikiem dla biologicznie ważnych związków rozpuszczalnych w tłuszczach, na przykład witamin A, D, E i K.
Niezbedne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) należące do wolnych kwasów tłuszczowych (WKT) są bardzo ważne dla organizmu człowieka, gdyż są konieczne do prawidłowego rozwoju, a także do utrzymania dobrego stanu zdrowia. Mają działanie:
– Obniżające ciśnienie krwi
– Przeciwzakrzepowe
– Przeciwmiażdżycowe
– Przeciwzapalne
Szczególnie istotnymi w diecie są kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 z rodziny NNKT. Człowiek nie jest w stanie sam wytworzyć tych składników zatem musi je przyjmować w pożywieniu. Dobrymi źródłami kwasów omega3 są:
– ryby m.in. łosoś, makrela, śledź, sardynki
– olej rzepakowy
– olej sojowy
– olej lnianiny
– siemię lniane
– orzechy włoskie
– algi
Kwasy omega6 występują natomiast w:
– olejach roślinnych
– oleju słonecznikowym
– oleju kukurydzianym
– oleju z wiesiołka
– drobiu
– jajach
Przy właściwie zbilansowanej diecie należy ograniczyć produkty zwierzęce na rzecz produktów roślinnych, które zawierają jedynie nienasycone kwasy tłuszczowe. W przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego przeważają tłuszcze nasycone (mają negatywny wpływ na układ krwionośny) nad nienasyconymi.
Anna Dutkowska, Dominik Rachoń, Wielonienasycone kwasy tłuszczowe w prewencji CVD, Choroby Serca i Naczyń 2015, tom 12, nr 3.