Drugie oblicze tłuszczu - kwasy omega 3 i 6.

Data publikacji: 15 Kwiecień 2019

Kwasy omega 3 i omega 6

Tłuszcze w organizmie człowieka odgrywają bardzo ważną rolę. Stanowią składnik budulcowy, są głównym źródłem energii oraz rozpuszczalnikiem dla biologicznie ważnych związków rozpuszczalnych w tłuszczach, na przykład witamin A, D, E i K.

Niezbedne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) należące do wolnych kwasów tłuszczowych (WKT) są bardzo ważne dla organizmu człowieka, gdyż są konieczne do prawidłowego rozwoju, a także do utrzymania dobrego stanu zdrowia. Mają działanie:

– Obniżające ciśnienie krwi

– Przeciwzakrzepowe

– Przeciwmiażdżycowe

– Przeciwzapalne

Szczególnie istotnymi w diecie są kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 z rodziny NNKT. Człowiek nie jest w stanie sam wytworzyć tych składników zatem musi je przyjmować w pożywieniu. Dobrymi źródłami kwasów omega3 są:

– ryby m.in. łosoś, makrela, śledź, sardynki

– olej rzepakowy

– olej sojowy

– olej lnianiny

– siemię lniane

– orzechy włoskie

– algi

Kwasy omega6 występują natomiast w:

– olejach roślinnych

– oleju słonecznikowym

– oleju kukurydzianym

– oleju z wiesiołka

– drobiu

– jajach

Przy właściwie zbilansowanej diecie należy ograniczyć produkty zwierzęce na rzecz produktów roślinnych, które zawierają jedynie nienasycone kwasy tłuszczowe. W przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego przeważają tłuszcze nasycone (mają negatywny wpływ na układ krwionośny) nad nienasyconymi.

Anna Dutkowska, Dominik Rachoń, Wielonienasycone kwasy tłuszczowe w prewencji CVD, Choroby Serca i Naczyń 2015, tom 12, nr 3.



Partner serwisu:

Patron medialny: