Opublikowany: 20/06/2025

Zalecenia dietetyczne NCEŻ (2025)

rycina

Zalecenia dietetyczne Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (2025) koncentrują się na prewencji i leczeniu nadciśnienia tętniczego poprzez odpowiednie żywienie. Podstawą jest redukcja spożycia soli do poniżej 5 g dziennie, eliminacja produktów wysokoprzetworzonych, ograniczenie tłuszczów nasyconych i cukrów prostych. Zaleca się dietę bogatą w warzywa (min. 400 g dziennie), owoce (w stosunku 3:1 do warzyw), pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, nasiona roślin strączkowych i produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. Szczególnie podkreślono znaczenie potasu, wapnia, magnezu i błonnika w codziennej diecie – pierwiastków naturalnie obniżających ciśnienie krwi.

Zalecane modele żywienia to dieta DASH oraz śródziemnomorska, które wykazują silne działanie hipotensyjne. Oprócz zmiany nawyków żywieniowych, autorzy dokumentu zalecają także zwiększenie aktywności fizycznej, ograniczenie alkoholu i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Wdrożenie zaleceń może skutkować obniżeniem ciśnienia skurczowego nawet o kilka mm Hg, wspomagać leczenie farmakologiczne i zmniejszać ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych. Dokument podkreśla także konieczność indywidualnego podejścia dietetycznego oraz stałego monitorowania postępów pacjenta. Więcej informacji znajduje się pod adresem: zalecenia_dietetycy_nadciśnienie tętnicze 01 2025